tisdag 12 februari 2008

Klass 9A - Se den. Följ den!

Jag har sedan aptitretaren i förra veckan varit otroligt nyfiken och förväntansfull på starten av dokumentärserien Klass 9A. Jag blev varken besviken eller lurad. Premiären gav definitivt mersmak.

Att svenska ungdomar ligger risigt till kunskapsmässigt har nog alla förstått vid det här laget. I internationella jämförelser där Sverige i princip alltid legat i topp i jämförbara ämnen har vi tappat stort gentemot andra länder.

Dagens ungdomar är sjävlfallet inte mindre intelligenta än tidigare generationer. Däremot är många utav dem helt klart mindre allmänbildade. Orsaken? Enligt mig själv är det tre faktorer :
Skolan, föräldrarna och barnen själva.

Om vi tar den förstnämnda så är bristen på behöriga, pedagogiska, kunniga och dedikerade lärare stor. Jag har själv några vänner som är lärare men kan endast bedöma dem som privatpersoner då jag aldrig sett dem i ett klassrum. (Ja, utöver när vi själva gick i skolan då förstås.) Intressant nog så var det ett inslag i dagens Aktuellt där man behandlade ämnet behöriga lärare. Ännu intressantare att det var ifrån min gamla högstadieskola Tallbakaskolan. Annika Rosenius (har för mig att hon hette Johansson när jag gick där) var en utav mina klassföreståndare. Hon undervisade oss i Religion och Historia. Idag har hon även hand om eleverna i Svenska trots att hon inte har någon utbildning för det.
Jobbigt för henne, dåligt för eleverna. En oinsatt lärare är en lärare som inte kan vara dedikerad och lära ut på samma sätt som en lärare som brinner för sitt ämne.

Många föräldrar idag är frånvarande. Då menar jag inte fysiskt utan mer mentalt. De orkar inte bry sig tillräckligt om barnens utbildning och verkar inte kontrollera att deras barn verkligen hänger med i plugget. Själv skulle jag haft en väldigt röd rumpa om jag misskött mig i skolan. Det skulle pappa ha sett till.
Ursäkterna från denna grupp är många. Helst ska det skyllas på skolan, andra ungar eller samhället i stort. Eget ansvar för att deras barn har baskunskaper i diverse ämnen verkar de inte ha.

Min fråga till föräldrarna är : Märken man inte att ens eget barn inte har baskunskaper i t ex svenska, matematik, engelska, samhällskunskap, historia eller religion. Som exempel alltså. Har man inte den kollen att när man ska på semester till södra Sverige så sitter ungen och kollar på kartan över norrland? På semesterna i England, märker ni inte att erat barn inte kan kommunicera på det mest enkla sätt med invånarna i landet? Märken ni inte att ungen inte kan räkna fem ägg + två deciliter mjöl när ni ska baka? Märker ni inte att de tror att det är muslimer som tillber Shiva istället för hinduer? Märker ni inte när de tror att Bengt Magnusson är statsminister istället för Fredrik Reinfeldt?

Jag bara undrar...

Barnen själva är ett kapitel för sig. Ungdomar idag vill bli popartister, dokussåpakändisar, idrottsstjärnor eller rent utav leva på att göra brott. Inte alla, självklart inte. Tyvärr dock en alldeles för stor del. Är det någon som kan visa dem hur många av populationen som verkligen är något av ovanstående? Föräldrarna kanske. Lärarna? Media? Samhället? Något måste visa dagens ungdomar vilka odds de har på att bli t ex kändis.

TV och internet i all ära. Dessa media har verkligen utvecklats de senaste tio åren. Dock inte alltid av godo. Barn/ungdomar idag spenderar ofantligt mycket tid framför något utav medierna. Nu sägs det att man lär sig mycket av vad som visas på TV och att kunskapstörsten hos internetanvändarna är stor. Hur kommer det sig då att eleverna blir sämre och sämre i alla ämnen i skolan? Ekvationen går inte ihop.

Barn kommer alltid vara barn och kommer alltid att utmana och tänja på gränser, regler, normer och värderingar. Det är upp till de vuxna i samhället att visa vad som går/får tänjas på och vad som inte är acceptabelt. Är det acceptabelt att inte veta att Stockholm är Sveriges huvudstad? Jag bara undrar.

Om barnen själva får välja kommer de inte gå i skolan och lära sig och utbilda sig. Det finns saker som är bra mycket roligare. Det tyckte jag också. Hade det inte varit för mamma och pappa som envisades med att vara på mig som en igel hade jag troligtvis varit både analfabet och dum i huvudet. Det är de vuxnas ansvar att se till att barn och ungdomar är väl föreberedda för vad som väntas av dem när de kommer ut i arbetslivet.

Alla kan inte glida runt på en räkmacka. Det går bara inte. Ett fungerade samhälle går under på nolltid om alla ska sitta och fika medan de pillar sig i naveln. Enkel ekvation. Om man lärt sig grundläggande kunskaper i matematik dvs.

Kvällens avnsnitt av Klass 9A var en mjukstart. En mjukstart där man fick lära känna några utav lärarna och eleverna som kommer synas i ytterligare tolv avsnitt. Vi har den galne greken Stavros som ska lära ungdomarna matematik. Vi har Gunilla som lär dem svenska, bild och livskunskap. Lilla charmtrollet Ala (tycker han är lik Zlatan på något sätt...) som vägrar vara med på idrotten och vill bli designer av bilar när han blir stor. Det var bara några utav dem som vi kommer få följa.

Jag blev helt såld. Inget kommer stoppa mig från att se övriga avsnitt. Jag känner att jag måste få veta hur allting kommer att utvecklas. Åh vem kunde låta bli att inte charmas utav Stavros, Igor, Ala, Tova och Gunilla?

Nej, nu har jag verkligen bloggat för många rader för en dag. Ledsen om ni tröttnat i förväg. Ämnet är dock intressant och dessutom otroligt relevant. Inte bara för dig och mig, utan för kommande generationer. Det handlar om samhället Sveriges fortsatta välstånd och utveckling. Ja, just så viktigt är det faktiskt med en fungerande skola och barn som går ut den med grundläggande kunskaper i diverse ämnen. God natt!

Du kastar sten i glashus Jan Scherman

Min ursprungliga tanke var att blogga om dokumentärserien Klass 9A som hade premiär på SVT1 ikväll.

Dock kom jag först att tänka på något jag läst på Dagens Media (oh, får en utav titlarna i vårat förlag gratisreklam...). Jan Scherman gick nämligen till attack idag, via en debattartikel i GP, mot SVT där han anser att Statens Television gör smygreklam för olika produkter/företag på ett osmakligt sätt. (Jan Scherman är för övrigt VD i TV4-gruppen.)

1. Scherman är avundsjuk på att SVT tillhandahålls licenspengar. Några exempel på denna smygreklam ger han inte. Däremot anser han att många andra kanaler än SVT har viktiga samhällsprogram. Man kan utgå ifrån att han syftar på Kalla Fakta (det mossigaste reportageprogrammet på tv), Ekdahl & Hakenius (om möjligt ännu mossigare) och ev något program till. Tack Jan Scherman för dessa konkurrensmässiga program till SVT:s utbud. *suck*

2. Inte för att du givit några exempel på smygreklamen herr Scherman men även om det nu vore så, är det sämre än eran egen reklam? Vem tror du att det är som betalar för reklamen i eran kanal? Företaget som betalar räkningen till Er? Fel! Det är jag! Bl a. Jag och alla andra konsumenter i samhället. Vore det inte för tv-reklamen så skulle de flesta matvarorna i butikerna vara några kronor billigare. Företaget som säljer produkten lägger på den kostnad deras marknasföring kostar på oss konsumenter. Därav borde VI Jan Scherman få bestämma när reklamen skall visas.

3. Eventuellt borde vi även få bestämma NÄR reklamen ska visas. Som det är idag så är det fanimej reklam oftare än bra om man uttrycker sig så. Programtablåplanerarna har t o m lyckats med bedriften att tränga in både nyheter och reklam mitt i filmer. Bara som exempel. Jag som konsument av både varorna som betalar reklamen och som konsument till TV4 borde ha något att säga till om i denna fråga.

4. Snälla herr Scherman. Jämför inte ens Kalla Fakta med t ex Uppdrag Granskning. Det blir bara löjligt. Speciellt med tanke på att Kalla Fakta har visat sig ha en ganska suspekt bakgrund med mutade journalister. Vad mer göms i kulisserna? Jämför du Ekdahl & Hakenius med t ex något debattprogram i SVT så hoppas jag att du själv inser skillnaden på kvalitetsnivå. Det är milsvidda skillnader.

5. Ta bara en sådan dokumentär som Klass 9A som Strix producerar tillsammans med SVT. När kommer en liknande dokumentärserie i TV4? Som dessutom innehåller kvalitet?

6. Vad jag håller med dig om herr Scherman är att SVT ska granskas. SVT ska granskas vecka ut och vecka in. Det har vi skattebetalare nämligen lagt en avgift för. Frågan är vem som granskar dig och dina kanaler Scherman? Gör annonsörerna verkligen det? Skulle inte tro det. Med tanke på att 65-70% i alla undersökningar säger att de byter kanal när reklamen kommer så kan man undra vad annonsörerna egentligen betalar för? Hur mycket billigare skulle min soffa ha varit om IKEA betalat för antalet som verkligen ser deras reklam och inte för hur många som NI redovisar har sett programmet enligt tittarundersökningarna. Har NI dragit av 70%? Vad skulle min bil ha kostat? Vad skulle min matvarukasse ha kostat? Jag bara undrar herr Scherman.

7 . Det är inte en slump att SVT har 81 program på topp 100-listan över flest tittare och ni endast 19. Det är inte en slump att majoriteten tycker SVT håller en högre kvalitet. Det är en viss skillnad på trovärdigheten hos kanaler som skattebetalarna finansierar och kanaler som styrs helt av kommersiella intressen. Det kommer du aldrig ifrån Scherman så släpp nappen, snuttefilten och sluta tjura. Ta på dig blåstället och tankemössan och fundera istället på hur ni ska närma er den kvalitet som SVT erbjuder.

Landet Jante på jobbet...

Ibland blir man så fruktansvärt trött på människor i sin närhet. Speciellt de ynkryggar som springer bakom ryggen på andra och ska skvallra till "högre ort".

Våran chef, Försäljningsdirektören m a o, kom idag när lunchen närmaste sitt slut och berättade att en person (tror inte han fått namnet på personen) varit och klagat till personalavdelningen att säljet sitter och spelar kort på lunchen. (Just idag var jag faktiskt inte med) Vari kritiken egentligen ligger fick vi dock inte reda på. Är det själva kortspelandet eller är det de glada skratten och det sociala runtomkring som är störande?

Jag blir så trött på människor när sådana här grejer uppstår. Man förstår genast hur folk orkar sitta och skriva insändare till diverse tidningar där de klagar på allt möjligt så som vädret, namnet på veckodagar eller varför strumpor försvinner när de tvättar. Trötta, sura och småsinta människor.

Nåväl. Behövde bara skriva av mig lite här. Det rör mig verkligen inte i ryggen om någon känner att kortspelandet är ett problem. Har den/de så tråkigt/a liv att andras skratt upplevs som ett problem så vet vi nog alla vari problemet verkligen ligger. Skaffa ett liv människa/or!

Ps. Förresten fick Björn en straight flush. Inte illa. Ds.

Frosten ramar in morgonen

Det till min stora glädje som jag konstaterade att vintern kanske inte är helt död i alla fall. Frosten på bilarna och träden glimrade vackert när jag klev ut genom porten denna morgon. Den kalla luften bet tag i kinderna, uppfriskande!

Till skillnad från de flesta andra, gnällspikarna, i detta land njuter jag av kyla. Det är så befriande och uppfriskande att känna den kyliga luften bita tag i huden. Bara tanken på att kunna ta ett varmt härligt bad efter en lång dag utomhus gör mig salig i själen. Nu arbetar jag ju dock inhomhus så jag får väl i sådana fall ta en lång promenad ikväll om jag ska komma i närheten av den känslan.

En ny arbetsdag väntar och den är välkommen. Stämningen på jobbet är som vanligt god och trots den tidiga timman skojas det friskt bland kollegorna. Är nog ganska priviligerad ändå när jag tänker efter. Hur många går inte till jobbet och vantrivs egentligen?

Läste i .se på vägen till jobbet om den fortsatta debatten kring förslaget att polisen ska hämta upp ungdomar som skolkar och bringa dem till skolan. Man behöver inte vara raketforskare för att inse det omöjliga i förslaget. Eller, åtminstone omöjligt så länge antalet poliser är densamma som idag. Om nu poliserna blir flera så känns det som om de skulle ha viktigare saker att prioritera än att hämta upp skoltrötta, bakfulla och omotiverade skolungdomar.

Ett förslag från en insändare var att dra in barnbidraget för de familjer där barnet missköter skolan. Det är ett förslag helt i min smak. Dessutom troligtvis det förslag som skulle sätta fart på föräldrarna speciellt. Om det är något folk inte gillar så är det att bli av med "gratis"pengar. Tror på ett sådant förslag. Genomför. Nyss. Nu. På en gång. I förrgår.

För er som är intresserad av hur dagens skola fungerar, eller inte fungerar, tipsar jag om dokumentärserien Klass 9A som börjar på SVT1 ikväll. Känner på mig att det kommer bli ett inlägg angående den serien redan imorgon. Smakprovet som visades i Uppdrag Granskning i förra veckan var en riktig aptitretare. Tro mig. Se den! Gör det!