torsdag 28 februari 2008

Summering av Oscarsgalan




Oscarsgalan kallar vi den på svenska, Academy Awards. Sedan 1929 har man i USA belönat regissörer, skådespelare och folk inom branschen med denna statyett som väger över 3 kg.

För den som gillar historik och statistik (sådana som jag dvs, föredrar det framför vilken porrblaska som helst om jag ska göra mig kåt) kan berättas att Ben Hur (1959), Titanic (1997) och Sagan om Konungens Återkomst - Härskarringen (2003) är de filmer som belönats med felst Oscars genom tiderna. Hela 11st vardera.

Individuellt kan sägas att Meryl Streep har flest nomineringar, 14 st, men endast två vinster. Clint Eeastwood har faktiskt fem vinster, ingen i kategorierna Bästa manliga huvudroll eller Bästa manliga biroll dock.

Ur svensk synvinkel kan berättas att tre (eller 2½ egentligen) filmer fått Oscar som bästa utländska film. Jungfrukällan (1960), Såsom i en Spegel (1961) och Fanny och Alexander (1983). Den sistnämnda var ett samarbete med Tyskland och Frankrike. Däremot fick aldrig Ingmar Bergman någon Oscar vilket förstås är något anmärkningsvärt.
Ingrid Bergman har dock fått statyetten för Bästa kvinnliga huvudroll två gånger!

Nåväl, tillbaka till nutid!

No Country for Old Men av bröderna Cohen tycker jag personligen var en värdig vinnare för Bästa film. Jag gav den ganska goda betyg i bloggen här för några veckor sedan. Dock lite anmärkningsvärt att inte Cohenbröderna fick pris för Bästa regi då dessa kategorier brukar gå hand i hand. Har ännu inte sett vinnaren i denna kategori, There will be Blood av Paul Thomas Anderson så jag får avvakta med tyckande om det.

Den österrikiska filmen Falskmyntarna som vann Bästa utländska film har jag inte sett och kan därför inte uttala mig.

I de individuella kategorierna var den stora överraskningen att Marion Cotillard tog hem priset som Bästa kvinnliga huvudroll. Dock på intet sätt orättvist då hon gör ett magnifikt porträtt av Edith Piaff i filmen La môme. Personligen höll jag halva ena tummen för Ellen Page från filmen Juno då hon är alldeles strålande i den.

Cate Blanchett var nominerad både till ovanstående pris och till Bästa kvinnliga biroll men fick gå tomhänt från galan. Tilda Swinton plockade hem det priset för hennes insats i Michael Clayton.

Daniel Day-Lewis plockade hem Oscarstatyetten för Bästa manliga huvudroll och det motsätter jag mig inte. Har dock inte sett filmen än men just denna karl brukar gestalta sina figurer på ett oerhört starkt och trovärdigt sett. Mr Lewis har redan en Oscar i denna kategori sedan vinsten med Min Vänstra Fot.

Javier Bardem vann i kategorin Bästa manliga biroll och det kändes rätt. Även om jag också gillade Casey Affleck i The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.

Råttatouille vann i kategorin Bästa animerade film medan årets svenska vinnare blev Per Hallberg för Bästa ljudeffekt i The Bourne Ultimatum. För övrigt hans andra vinst i denna kategori. Han vann ju även 1995 med Braveheart.

Det här inlägget är snart långt nog för att agera manus till en kommande storfilm så vem vet, kanske ser ni mig strutta fram på röda mattan till Academy Awards 2009...

Inga kommentarer: