Vilken strålande morgon! Solen strålar allt vad den kan och himmelen är vackert blå. Bättre start på dagen är svår att få.
Vissa har en förmåga att beröra och engagera som få andra. Förvisso kanske de får en att helt ändra en persons inställning eller ändra deras liv men de är otroligt duktiga rent retoriskt och får en att önska att det de säger är sanningen eller något som kommer att ske i framtiden.
Gårdagens föredragshållare, Fredrik Härén, är en sådan person. Hans föredrag på 30 minuter igår var mer inspirerande än de senaste tio föredragen jag varit på ihop.
Fredrik och hans tvillingbror Teo driver ett eget företag med bl a mycket föreläsningar. De reser jorden runt och föreläser för främst högskole- och universitetselever i ämnet idéer. Vad vore människan utan idéer, vad vore människan utan hopp?
Fredrik har det senaste år bott i Shanghai i Kina. Han gjorde en rad jämförelser med hur vi i västvärlden tänker i jämförelse med hur många i det vi kallar utvecklingsländer tänker. I-land kontra U-land.
En fråga han har ställt vid varenda föredrag han hållit är : Tror du att ditt land kommer vara bättre imorgon? På den frågan svarar 100% ja i Kina, Indien och Sydkorea som exempel. I Sverige? 35%.
Visst kan man då tycka att "jo men, Kina och Indien ligger så långt bakom oss i utvecklingen". Absolut, stämmer till viss del men långt ifrån på alla punkter. Sydkorea? En sydkorean tjänar 30% mer än vad en svensk gör i genomsnitt. De har dessutom lägre skattetryck. Sydkoreanerna har passerat på många vitala punkter i vad vi kallar livskvalitet och utvecklat samhälle.
Skillnaden är att man i Kina och Indien ser möjligheterna med framtiden, inte hindren. Många unga i västvärlden ser ingen utvecklingspotential med sitt land. "Vi är redan så långt fram i utvecklingen som går att komma". Så tänker och resonerar många. Det är just där som problemet ligger, i länder som Kina och Indien, de två största populationerna i världen, har man ett helt annat tänk. De tror på framtiden, de tror på utvecklingen.
På 60-talet delade dåvarande intelligenseliten in världen i två läger. "The developing world" och "The devoloped world". I vardagssammanhang kallar vi det för I-länder och U-länder. Men börjar man leka orden eller se vad de egentligen betyder så blir det rätt intressant.
Utvecklande värld kontra färdig värld. Vilken värld tror ni mest på inför framtiden? Svaret är rätt enkelt.
Vi som lever i västvärlden idag måste börja inse att vi inom kort kommer vara förbisprungna på alla plan gällande utveckling om vi inte ändrar inställning redan idag och börjar tänka annorlunda. I Abu Dabhu (stavning?!) spenderade man 10 miljoner US dollar på att ha en fest för att man ska bygga ett universitet i staden. 10 miljoner Us dollar!!!!!! För en fest för att fira att man bygger något. Förstå vilka resurser det universitetet kommer att få. *jisses*
Indier och kineser är till antalet bra mycket fler än oss och de ökar förutsättningarna för att få fram skarpa och idérika hjärnor. För var dag går dessa länder framåt och även om de har långt kvar till våran levnadsstandard rent generellt så har de redan passerat oss på många punkter. Den moped som säljs allra mest i Kina idag är en elmoped. Hur många elmopeder ser du tuffa runt i Sverige idag?
Kina framställer en bil som uppfyller europeeiska säkerhetsmått för 17.000:-. Tänk er när de börjar producera elbilar för samma pris?
Fredrik gjorde även jämförelser med utvecklingen de senaste 20 åren gällande kommunikationsbranschen. 1988 kostade ett samtal mellan Sverige och USA 12kr/minut. Det var monopol eller oligopol på marknaden. Det viktigaste var stabilitet före något annat. Det fanns ett fåtal tjänster. Vi i princip hyrde våran telefon från Televerket fram till mitten på 80-talet. Alla telefoner så likadana ut. Internet fanns givetvis inte. Ett abonnemang kostade 1.600:-/år.
Idag? Du ringer mellan Sverige och USA för 12 öre/minut. (Eller gratis via Skype.) Det finns ett flertal bolag att välja mellan. Tjänsterna är oändliga. Det viktigaste är inte längre stabilitet utan innovation. Telefonerna har en mängd olika utseenden och du behöver inte längre något fast abonnemang.
Han la på samma "kalkyl" gällande elbranschen. Där har vi idag ett fåtal bolag, nästan alla är statliga eller delägda av staten, d vs monopol/oligopol. Det finns endast ett fåtal tjänster, för att inte säga enkom en tjänst. Vi betalar överpriser för konsumtion av el. Stabilitet är det viktigaste.
Hur ni elbranschen kommer se ut om 20 år? Ingen vet så klart, men att den skulle se ut som idag kan vi nog vara överens om att den inte kommer göra.
Det är förstås svårt att återge i detalj alla intressanta och tänkvärda saker Fredrik Härén sa under sitt föredrag men han fick en verkligen att börja tänka på allt möjligt. Vi måste få tillbaka entrepenörsandan, idéverkstäderna och utvecklingshoppet bland unga svenska människor. För 20-30 års sedan var Sverige ledande inom en mängd olika områden. Samhällsuppbyggnad, sjukvård, företagsanda, idéutveckling, telefoni, internet osv osv osv. Idag är vi inte etta på en enda lista längre. Det om något borde vara en väckarklocka.
Jag rekommenderar er varmt att googla, på Fredrik Härén alternativt Teo Härén. Sök även på youtube. De har även en egen hemsida. www.interesting.org
Nu blev det ett jääääättelångt inlägg men jag kunde inte låta bli. När man får inspiration så ska man agera på det direkt och om jag kan få en enda person att känna samma inspiration som jag själv gjorde igår och kan få en enda person att lyssna till något av det Fredrik Härén sa igår så har jag lyckats.
Tänk mycket mina vänner och tänk positivt! Tänk aldrig att en idé är för dum eller ogenomförbar. Tänk på vad vi kan göra för att vi skall fortsätta utvecklas och hur vi ska gå från dagens samhälle till framtidens samhälle. Tänk tänk tänk!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar